Oščadnické listy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kaštieľ

 

KAŠTIEĽ KYSUCKEJ GALÉRIE

Lokalitu, kde dnes stojí kaštieľ kúpil začiatkom 20. storočia pruský junker gróf Balestrem od pôvodného majiteľa Arnolda Poppera. Nový majiteľ dal na svojom postaviť v rokoch 1910 – 1913 kaštieľ ako poľovnícke sídlo a zriadil pri ňom lesopark.

Budova je dvojtraktová a dvojpodlažná, symetrická na stredovú os, orientovaná pozdĺžne v smere východ – západ. Strecha je sedlová. K ďalším majiteľom kaštieľa patrili: Akciová spoločnosť pre zúžitkovanie dreva so sídlom vo Viedni, Oeser, Ing. Petrovský (neskôr vraj konzul v Bolívii), ktorý tu zriadil súkromnú obrazáreň.

V roku 1976 sa kaštieľ dostal do majetku Kysuckej galérie Čadca. Po rozsiahlej rekonštrukcii, kedy sa dali priestory kaštieľa aj parku do pôvodného stavu, boli v ňom v novembri 1981 sprístupnené expozície výtvarného umenia. Kysucká galéria vznikla z odhodlania dvanástich výtvarníkov rodákov a priateľov Kysúc, ktorí darovali ako základ budúcej galérie celkovo 66 diel. Boli to: Stanislav Biroš, Miroslav Cipár, Anton Čutek, Milan Greguš, František Hübel, Vojtech Ihriský, Milan Mravec, Pavol Muška, František Ondro. Milan Paštéka, Jozef Sušienka a Ondrej Zimka. Prvé stále expozície v oščadnickom kaštieli boli slávnostne otvorené 27. novembra 1981.

Organizujú sa tu výstavy malieb, sôch, grafík, kresieb, fotografií, úžitkového umenia a umeleckých inštalácií. V súčasnosti sa tu nachádza stála expozícia Súčasná umelecká hračka a Stála expozícia zakladateľov Kysuckej galérie na prízemí a na poschodí je priestor pre premenné výstavy.

 

 


Zaujímavosti o Oščadnici | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014