Oščadnické listy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo s tým

aj by som vedel
 


Bordel okolo rieky.


    Na Oščadnickej nástenke teraz prebieha diskusia, čo s bordelom okolo rieky. Je to problém, ktorého odstránenie by malo zaujímať nás všetkých, pretože je to náš bordel, my sme ho tam navláčili a my by sme ho aj mali odpratať. Je to naša hanba, ktorú teraz milosrdne zakryl sneh, ale ktorej sa treba na jar zbaviť.To je fakt, ale...ale čo ďalej? Na jar vybehne pár nadšených ekológov s lopatami, hrabľami, fúrikmi, sekerami a s čojaviemčím ku rieke, tam sa riadne vybláznia, založia pár ohníkov, užiju si trochu posmechu, no a spocitom dobre vykonanej práce to večer zalomia. A za týždeň to bude zasa postarom. Určite sa takýmto spôsobom časť bordelu zlikviduje, ale toto nie je riešenie.

    Tento problém treba riešiť systematicky tak, aby keď sa tá rieka už raz vyčistí, nevznikali znovu ďalšie nové divoké skládky odpadu.

    Predstava, že bude postačovať, ak každá domácnocť bude mať svoju nádobu na TKO, za tu bude platiť a obec ich bude pravidelne vyvážat,  je mylná, pretože pomerne často sa stáva, že táto nádoba nepostačuje z rôzných dôvodov, no a ľudia to riešia pragmaticky: prásk bordel do rieky – šak co,voda vazne. A je naivné si myslieť, že keď niekto prerába kúpelňu alebo hocičo iné, že si objedná VOK – veľkoobjemový kontajnér – bl b sprost. Už len preto, že by musel prerábať celý dom, aby ho naplnil, ale to už by bolo o inom.

    No a obec sa musí rozhodnúť čo chce. Ak chce, aby bolo okolo rieky čisto, musí pustiť pár, možno aj stotisíciek z rozpočtu.Treba si uvedomiť, že do Oščadnice chodí kvantum turistov a oni to vidia, a chytajú sa za hlavu. Poznáte to? Krásna slovenská príroda alebo horské bystriny a studničky, panenské zákutia – tieto a mnohé iné prirovnania používame, keď tu chceme dostať turistov, a keď prídu povedzte, kde to nájdu? Akurát po ceste do centrumu uvidia minimálne 3 smetiská: pri Drábovom moste, pri Školovom moste, pri Špalkovom spade.To ak pôjdu autom. Ak pôjdu na bycikli po zelenej ceste, tak ich ani nespočítajú. Možno pre niekoho z Petržalky to je taká vidiecká exotika, ale takých ťuknutých je málo, ostatní žiaľ vnímajú realitu.

    Ako spieva Palo Habera : čo s tým?

    Ja si myslím, že sa to dá riešiť jedine veľkoobjemovými kontajnermi, pretože ak chce niekto vyhodiť napr. staré umývadlo alebo nejakú objemnejšiu haraburdu, tak do normálneho kontajnera sa to nezmestí. Alebo ak sa zmestí, tak už neostane miesto na ďalší odpad a ten zákonite skončí pri rieke. Najprv musí existovať dostupné miesto, kde sa dá legálne zbaviť aj väčšieho množstva odpadu a až potom môže nastúpiť represia. Ale dá sa to samozrejme riešiť aj inak, trebars obec zamestná 200 čierných šerifov a oni nám ten poriadok ustrážia alebo nastolia. Alebo sa okolo rieky namontuje 500 videokamier, všetko bude online a ustrážime si to cez internet sami. I tak še da, i tak še da.

    Robím tu zo seba ťažkého inteligenta, je jasné že riešenie nebude jednoduché, ale treba o tom diskutovať a ono sa to nejak určite vyrieši. Musí.

    J.Dráb

                                                                                             


Smetiská | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014